es ca en fr

Guia d'espècies

Fadrí

Nom científic: Thalassoma pavo

DESCRIPCIÓ:
El fadrí és un peix que té coloració diferent segons si és mascle o femella (dicromatisme sexual). Les femelles són de color marró-verdós amb una línia vertical fosca a cada escata i cinc bandes verticals blavoses. Els mascles tenen el cap vermell fosc amb taques blau cel. Just darrere de l’aleta pectoral té una banda vertical blava, vorejada de vermell. Té el cos allargat i comprimit, el cap ovalat i afilat. El seu musell és curt amb boca curta, terminal i amb llavis gruixuts. L’aleta caudal està truncada en els individus joves, però en els adults té forma de mitja lluna i amb lòbuls allargats. La seva mida màxima és de 20 cm.

BIOLOGIA:
Les femelles i els joves acostumen a formar grups petits, els mascles però són solitaris, excepte a l’època de cria que es veuen vigilant gelosament el seu harem. Aquesta espècie és una nedadora molt hàbil i incansable. Quan arriba el capvespre, els peixos s’enterren lateralment en els fons sorrencs gràcies a sacsejades vigoroses de la cua, per passar així la nit.
Mengen mol•luscs petits i crustacis. I, per tant, són carnívors.
La seva reproducció és ovípara. Són hermafrodites seqüencials: existeix una transformació sexual de femelles a mascles, que comporta un canvi de color. El fet que es produeixi un canvi de femelles a mascles, i no al revés, té un avantatge: sempre hi ha un gran nombre de femelles joves i petites, capaces de produir una gran quantitat d’ous. El nombre de mascles més vells i grans és considerablement menor a causa del perill dels depredadors. No obstant això, com que la quantitat d’espermatozoides produïts per un mascle és superior a la quantitat d’òvuls produïts per la femella, un mascle pot fecundar nombroses femelles.

HÀBITAT:
Els fadrins habiten fons rocosos amb creixements d’algues i praderies marines; des de les aigües superficials fins als 50 m.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Atlàntic oriental, des de Portugal fins al golf de Guinea. A la Mediterrània és més freqüent a la part meridional.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Els exemplars joves i les femelles es dediquen a netejar de forma regular altres peixos.