es ca en fr

Guia d'espècies

Moll Reial

Nom científic: Apogon imberbis

DESCRIPCIÓ:
El moll reial és un peix de cos arrodonit de color vermell ataronjat. Normalment té dos o tres punts de color negre a la base de la cua. Els ulls són molt grans, de color negre amb dues franges horitzontals del mateix color. La boca la té dirigida cap a dalt, amb unes petites dents molt fines. Les seves aletes són transparents, amb una lleu tonalitat vermella. La seva mida màxima és de 15 cm.

BIOLOGIA:
Es pot trobar sol o formant petits grups en coves o esquerdes, on es mantenen immòbils prop de les entrades, sospesos a l’aigua.
Té una alimentació carnívora que consisteix en petits peixos i invertebrats.
La seva reproducció és ovípara. Pon els ous de juny a setembre. La fecundació és interna, i l’acoblament va acompanyat de moviments palpitants (una dansa nupcial molt vistosa) i es fa amb l’ajut de les aletes de la parella. Normalment hi ha 3 o 4 femelles per cada mascle. La posta conté cap a uns 20.000 ous.

HÀBITAT:
Durant l’hivern ocupa els fons fangosos de 100 a 250 m, però a l’estiu s’apropa a la costa i s’amaga a les raconades rocoses per damunt dels 50 m, on viu en petits grups. També habita les zones semifosques de les coves poc profundes.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Atlàntic oriental, des del Marroc fins al golf de Guinea, i a la Mediterrània.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
El mascle es guarda els ous a la boca fins que eclosionen (al cap d’uns 8 dies). Durant aquesta fase, els mascles no s’alimenten. L’avantatge de covar els ous a la boca és que aquests estan protegits durant el seu desenvolupament davant de possibles enemics, la qual cosa els permet arribar intactes a l’ eclosió. Aquest procés es pot repetir fins a 4 vegades l’any, fet que pot comportar la mort del mascle per inanició.