es ca en fr

Guia d'espècies

Oblada

Nom científic: Oblada melanura

DESCRIPCIÓ:
El cos de l’oblada és allargat i comprimit amb un perfil dorsal i ventral corbat, té una línia lateral molt marcada. La seva boca és petita i es troba dirigida cap endavant i amb unes mandíbules extensibles. La coloració és grisa blavosa amb els costats platejats. El seu tret més característic és la taca negra que té a cada costat de l’aleta caudal, envoltada per dos anells blancs. La seva mida màxima és de 20 cm.

BIOLOGIA:
Aquest peix és gregari, neda en moles molt nombroses prop de la superfície.
És un peix molt voraç, la seva alimentació és molt variada, planctòfaga i omnívora. Menja algues, crustacis, moluscs i peixos.
És una espècie ovípara que posa els ous d’abril a juliol. És hermafrodita simultani (amb els dos sexes alhora).

HÀBITAT:
És un animal que prefereix aigües poc profundes (de 3 a 30m) de fons rocós, prop de la costa.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al Mediterrani, a l’Atlàntic i al golf de Biscaia.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
L’oblada és un peix que es pesca comercialment sobretot els mesos de primavera i estiu.