es ca en fr

Guia d'espècies

Orada

Nom científic: Sparus aurata

DESCRIPCIÓ:
L’orada té un cos alt i compacte. Es pot reconèxier per la banda groga o daurada que presenta a la part frontal del cap, entre els ulls. El seu dors és de color gris platejat i els seus flancs són de groc gris amb algun reflex daurat. També presenta una taca fosca a l’opercle. La seva mida habitual és de 20 a 50 cm, malgrat que poden arribar a assolir els 70 cm.

BIOLOGIA:
Té un comportament solitari i a vegades formen petits grups.
A l’hora d’alimentar-se, l’orada té preferència pels musclos, però també menja crustacis i peixos; i, ocasionalment, algues.
És una espècie ovípara. Durant el primer i segon any de vida solen ser mascles per esdevenir femelles més endavant. A l’hivern van cap a aigües més profundes per reproduir-se. Es reprodueixen d’octubre a desembre. Té una capacitat extraordinària per suportar àmplies variacions de salinitat. Durant la primavera s’agrupa allà on l’aigua és salobre, durant l’estiu es queda a prop de la ribera i a l’hivern torna a aigües més profundes per reproduir-se.

HÀBITAT:
És una espècie d’aigües poc profundes que generalment no va a més profunditat de 30 m i tolera, o fins i tot prefereix, aigües salobres. Comú en fons de sorra i en praderies de posidònia.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al Mediterrani i l’Atlàntic oriental des del nord del Golf de Biscaia fins a Ghana.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
El nom de daurada li ve de la línia groga que té entre els dos ulls.