es ca en fr

Guia d'espècies

Pop Roquer

Nom científic: Octopus vulgaris

DESCRIPCIÓ:
El pop és un invertebrat cefalòpode (cefalo vol dir cap i pode, potes) i sembla que tingui les potes al cap. Té 8 tentacles al voltant de la boca, i a cada tentacle hi ha dues fileres de ventoses que l’ajuden a atrapar les seves preses. Els pops tenen la capacitat d’adaptar el seu color i la superfície del cos a les característiques de l’ambient. El color del pop ajuda també a reconèixer el seu “estat d’ànim”, així, és blavós quan està nerviós, pàl∙lid quan té por, o vermellós quan està enfadat. Arriba a fer fins a 10 kg de pes i els braços, fins a 1 m de longitud.

BIOLOGIA:
Són animals d’activitat nocturna, durant el dia s’oculten en amagatalls. Els pops són animals del fons, que es desplacen amb gran habilitat a l’aigua. Amb l’ajut dels seus braços poden arrossegar-se o desplaçar-se sobre els fons rocosos, però en cas de perill també poden nedar, treuen aigua per la cavitat respiratòria a través d’un embut orientable en diverses direccions, anomenat sifó. Per defensar-se també poden deixar anar tinta, igual que la majoria de cefalòpodes.
S’alimenten de crustacis, altres mol•luscs i peixos, per tant, són carnívors.
Els pops són ovípars. Durant l’època de reproducció els pops copulen després d’una parada nupcial. Un dels tentacles del mascle, té funcions reproductores, i es desprèn i queda en l’interior de la femella. La posta té lloc a la primavera i a l’estiu. La femella deixa de menjar després de pondre i té cura dels ous, però mor al cap de poc temps. Els mascles retornen a les profunditats.

HÀBITAT:
A l’hivern, el pop es troba sobre sorrals i fangars des de 30 fins a 150 m de profunditat, però així que arriba la primavera migra cap a la línia de costa, on s’instal•la en alguna escletxa o forat entre el rocam.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al litoral mediterrani i atlàntic.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Es diu que és l’animal que canvia de color més ràpidament i que, a més, posseeix una intel•ligència similar a la d’un gosset ja que presenten un veritable cervell i els seus ulls són capaços de distingir formes i colors.