es ca en fr

Guia d'espècies

Tauró Gat

Nom científic: Scyliorhinus canicula

DESCRIPCIÓ:
El tauró gat és un dels taurons més petits i prims que hi ha. El dors és de color marronós amb taques fosques. Té la primera aleta dorsal més a prop de la cua que del cap. La seva mida màxima és d’1 m i el pes màxim és de 3 kg.

BIOLOGIA:
Les femelles formen petits grups a les quals s’uneixen els mascles durant la primavera. La seva activitat és fonamentalment nocturna.
Són animals carnívors que mengen mol•luscs, petits crustacis i poliquets, així com petits peixos pelàgics i de fons.
Com tots els taurons tenen fecundació interna. Són ovípars (96-115 ous per any). La posta pot realitzar-se al llarg de l’any, encara que és més freqüent entre novembre i juliol. En aigües poc fondes diposita dos ous cada vegada. L’eclosió varia de 5 a 11 mesos, depenent de la temperatura de l’aigua.

HÀBITAT:
Aquest tauró és bentònic (viu pel fons) i habita des de les zones més superficials fins a profunditats de 200 m i, fins i tot, de 500 m.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al mar Mediterrani, a l’Atlàntic oriental des de Noruega fins al Senegal; al mar del Nord i al Canal de la Mànega.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
La seva pell és aspra, com la de la resta de taurons, i antigament es feia servir com a paper de vidre per polir la fusta. Els seus ous són coneguts també amb el nom de “bosses de sirena”, pels seus circells i una forma allargada que recorden la forma d’una bossa. Si ets observador, amb una mica de sort pots trobar restes de la closca d’ous de tauró i de rajada a la platja.