es ca en fr

Guia d'espècies

Trompeter

Nom científic: Macroramphosus scolopax

 

DESCRIPCIÓ:
El trompeter es caracteritza per tenir un musell extremadament llarg en forma de tub, amb una boca menuda i desproveïda de dents al seu extrem. La coloració del cap i del dors és d’un rosa daurat, però es fa més platejada al ventre.
La seva mida màxima és de 18 cm.

 

BIOLOGIA:
És un peix que forma moles amb altres espècies, com el gallet (Capros aper).
Es nodreix a base d’animals planctònics: crustacis (copèpodes i decàpodes), larves de peixos i, ocasionalment, d’anèl•lids poliquets. Els atrapa mitjançant succió.
És una espècie ovípara. Es reprodueix de gener a febrer. Quan surten de l’ou tenen un musell curt però ben aviat, quan fan 10 mm, ja adopten la típica morfologia adulta.

 

HÀBITAT:
El trompeter viu als fons fangosos i llimosos de 40 a 300 m de fondària.

 

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a tota la Mediterrània, però és més abundant a la part occidental, és a dir, a les nostres aigües, i també a l’Atlàntic oriental, des de les illes Britàniques fins a les Canàries. Tanmateix, la seva presència ha estat registrada també als Estats Units, el Brasil i l’Argentina.

 

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

 

CURIOSITATS:
Les escates que revesteixen el cos són força rugoses al tacte perquè tenen petites espines que cobreixen el marge lliure de l’escata.