es ca en fr

Ballesta

Nom científic: Balistes carolinensis

DESCRIPCIÓ:
El peix ballesta rep presenta una forta espina a la part dorsal que pot aixecar per intimidar els depredadors o quedar-se clavat entre les roques. Aquesta espina pot bloquejar-se i quedar rígida gràcies a un sortint ossi de la segona espina, més petita. En obrir aquesta espina dorsal i la que presenta al ventre, l’animal adopta un aspecte de ballesta, d’on rep el seu nom. La segona aleta dorsal i l’anal són gairebé iguals amb forma de gran triangle. L’aleta caudal té forma de mitja lluna. El seu cos és ovalat, alt i aplanat pels costats. To t i tenir una boca petita, les seves dents són molt fortes i els llavis gruixuts i carnosos. La seva pell és molt dura i aspra, i de color gris. La seva mida màxima és de 60 cm.

BIOLOGIA:
El peix ballesta és un peix solitari. No són bons nedadors i es propulsen mitjançant moviments ondulants de les aletes dorsal i anal, mentre que l’aleta caudal es reserva per acceleracions d’emergència. Quan es veu en perill, el peix ballesta, pot ficar-se en una escletxa i aixecar la primera espina, d’aquesta manera queda bloquejat dins i és gairebé impossible treure’l. Quan lluita, la seva espina rígida pot causar molt mal al seu contrincant.
Les seves dents són molt fortes i sovint sortints, és a dir, ideals per menjar invertebrats amb closca i eriçons de mar (els devoren amb pues incloses).
La seva reproducció és ovípara i ponen els ous a l’estiu en nius fets per la parella.

HÀBITAT:
Habita en fons rocosos a una profunditat de fins a 100 m.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Atlàntic tropical i al Mediterrani.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Sabies que els peixos ballesta emeten un sorolls semblants als d’un porc i que per això, en alguns llocs, són coneguts com a peixos porc?

 

ballesta 075 ballesta 066