es ca en fr

Biologia de les meduses

Les papallones del mar
Les meduses són invertebrats marins d’aspecte molt fràgil ja que gairebé més del 95% del seu cos està format per aigua, aquesta transparència els permet camuflar-se completament al mar. Viuen a mar obert on es deixen endur pels corrents marins tot i que també es poden desplaçar amb el batecs rítmics de les seves ombrel•les. Formen part del grup dels cnidaris (cnidé- ortiga en grec), com les anemones i els coralls, i es caracteritzen per les cèl•lules urticants que entapissen els seus tentacles, els cnidòcits, que els serveixen per a defensar-se i per a capturar el seu aliment. Existeixen unes 200 espècies de meduses, amb mides que poden oscil•lar entre els 2 cm fins als 2 m de diàmetre i amb tentacles de fins a 40 m.

Moltes meduses presenten durant el seu cicle vital dues formes de vida com les papallones i les erugues, es per això que les podríem anomenar les papallones del mar. Una forma de vida està fixada al fons, el pòlip, i l’altre té vida lliure a mar obert on es deixa endur pels corrents marins, la medusa. Les meduses adultes es reprodueixen sexualment originant unes larves anomenades plànules que es fixaran al fons en forma de pòlips. Aquests pòlips es reprodueixen asexualment per un procés de gemmació i sota unes condicions ambientals adequades generaran les petites èfires que donaran lloc a les futures meduses.
La proliferació de les meduses
Cap a la primavera i l’estiu la temperatura de l’aigua de la costa i de mar obert és similar. Les meduses adultes, que han estat durant l’any en forma de pòlip al fons marí, són arrossegades pels corrents marins superficials cap a la costa. Els canvis en els factors ambientals, hiverns més suaus i estius més calorosos, i la disminució dels depredadors naturals com les tortugues o les tonyines per la sobrepesca, són alguns dels factors degut als quals cada estiu siguin més nombrosos els eixams de meduses a les platges.
En conveni de col•laboració amb:
El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a través de l’Institut de Ciències del Mar i L’Aquàrium de Barcelona han posat els seus coneixements per mostrar i donar a conèixer les meduses i per sensibilitzar a la societat vers la conservació del medi marí.