es ca en fr

Bot

Nom científic: Mola mola

DESCRIPCIÓ:
El bot o peix lluna té el cos ovalat, gairebé circular i comprimit lateralment amb la part caudal truncada (sembla que no tingui aleta caudal), i recobert d’una pell gruixuda proveïda de diminutes espines. Les aletes dorsal i anal són molt llargues, tant o més que la meitat de la llargada del cos. L’esquelet és poc ossificat i parcialment cartilaginós. No té bufeta natatòria. La seva mida màxima és de 3 m, malgrat que normalment no superen els 1,5 m, i pot arribar a pesar més d’1 tona.

BIOLOGIA:
És de costums més o menys gregaris, especialment els joves, i sol trobar-se molt infestat de paràsits interns. A l’estiu és freqüent de veure’l surar lateralment a la superfície de l’aigua, mentre es deixa dur pels corrents.
El bot es nodreix de zooplàncton (meduses, crustacis, salpes) i de larves d’anguil•liformes. Fou gràcies a aquest darrer requeriment alimentari que es va arribar a descobrir el camí de tornada de les larves de les anguiles des de la mar dels Sargassos fins als llocs on havien nascut els seus progenitors.
Són animals ovípars que ponen gran quantitat d’ous transparents, pelàgics i diminuts; així, per exemple, s’ha vist una femella d’1’5 m duent la sorprenent xifra de 300 milions d’ous al ventre. Després de la desclosa, les larves dels bots experimenten una metamorfosi força complicada.

HÀBITAT:
És pelàgic i viu entre dues aigües, a mar obert.

DISTRIBUCIÓ:
Es tracta d’una espècie força cosmopolita i que, per tant, colonitza totes les mars i oceans de caràcter temperat o tropical del planeta; per això també és força freqüent a tota la Mediterrània.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
El seu nom correcte en català és bot, però també se l’anomena peix lluna o mola. En castellà s’anomena pez luna i, curiosament, en anglès rep el nom de sunfish, o sigui, peix sol.

OBSERVA:
Si veus la seva aleta a la superfície del mar, sabries com diferenciar-lo d’un tauró? Els taurons sempre porten l’aleta rígida, no la mouen, i en canvi els bots la van movent d’un costat a l’altre, ja que s’impulsen mitjançant el moviment de la seva aleta dorsal i de l’anal.
ADVERTIMENT: Un aquari és un medi molt delicat i en constant evolució. Això vol dir que es pot donar el cas de no trobar a l’aquari visitat alguna de les espècies indicades per raons totalment alienes als nostres desitjos d’exhibició i divulgació.