es ca en fr

Cavallet de mar d’algues

Nom científic: Phyllopteryx taeniolatus

DESCRIPCIÓ:
El cavallet de mar d’algues també es coneix com a drac marí (en anglès, sea dragon) parent dels cavallets de mar. A diferència dels cavallets de mar la seva cua no és prènsil i el seu cos és més allargat, i presenta unes prolongacions que semblen fulles, que li permeten camuflar-se entre les algues (en concret entre el Kelp, una alga molt comuna als llocs on habita). Els mascles tenen el cos més ample i coloracions més fosques que les femelles. La seva mida màxima és de 45 cm.

BIOLOGIA:
A la natura viuen en solitari o en parella.
S’alimenten de plàncton, larves de peixos i d’uns petits crustacis anomenats misidacis (sovint els podreu observar al tanc de L’Aquàrium de Barcelona). Per alimentar-se expandeixen la part inferior del seu musell, que crea una força suctora que porta l’aliment a l’interior.
Aquesta espècie és ovípara. A la primavera es produeix l’aparellament, la femella transmet entre 250 i 300 ous al mascle. La part inferior de la cua del mascle s’infla i s’arruga, i desenvolupa unes petites cavitats on s’instal•len els ous. Les cries neixen unes 4 setmanes després.

HÀBITAT:
Habiten als esculls coral•lins i rocosos i a les praderies de plantes i algues marines de les costes del sud d’Austràlia. Habiten en aigües temperades.

DISTRIBUCIÓ:
Es troben en aigües temperades de les costes del sud d’Austràlia.

ESTATUS:
Espècie qualificada com a Dades insuficients (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Sabeu per què s’anomena cavallet de mar d’algues? Doncs per aquestes perllongacions que té al seu cos, que recorden fulles petites.