es ca en fr

Escurçana Comuna

Nom científic: Dasyatis pastinaca

DESCRIPCIÓ:
Les escurçanes no tenen aletes dorsals i la cua és molt llarga i filamentosa; el fibló que hi ha a la base és llarg, dentat i especialment tòxic i l’utilitzen només com a sistema de defensa. L’escurçana comuna és d’una coloració groguenca verdosa pel dors i més clara pel ventre. La seva mida màxima és de 3 m. El seu pes mig és de 14 kg, però poden arribar a pesar fins a 32 kg.

BIOLOGIA:
És un animal carnívor que s’alimenta de peixos i d’invertebrats com crustacis i mol•luscs.
La seva reproducció és ovovivípara i els embrions es nodreixen de secrecions uterines de la mare. El seu període de gestació té una durada d’uns 4 mesos. Produeix un escàs nombre de cries, entre 4 i 7.

HÀBITAT:
Viu al litoral, fins als 200 m de fondària, però acostumen a estar per damunt dels 60 m. Normalment està enterrada en fons sorrencs. Poden viure a aigües salobres (de salinitat intermèdia).

DISTRIBUCIÓ:
L’escurçana comuna es troba al mar Mediterrani, al mar Negre, a l’Atlàntic oriental (des de Madeira fins Noruega) i al canal de la Mànega.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
L’escurçana comuna és un animal del qual han sortit diverses creences i llegendes. Una llegenda explica que Circe li va donar al seu fill una llança amb una espina d’escurçana a l’extrem, que va servir per matar Ulisses. Els antics grecs creien que l’agulló de les escurçanes podia fer marcir i morir les plantes i arbres si es refregava contra la seva escorça. Segons una altra creença si s’extreia l’agulló d’una escurçana viva i s’enganxava de seguida al melic d’una dona embarassada, facilitava el part.

OBSERVA:
Has vist mai una rajada a la llotja? L’escurçana comuna té un fibló verinós a la base de la cua, capaç d’ocasionar ferides greus, raó per la qual la majoria dels individus apareixen amb la cua tallada a les llotges i els mercats.