es ca en fr

Gorgònia Roja

Nom científic: Paramuricea clavata

DESCRIPCIÓ:
La gorgònia roja té unes branques en forma de ventall que li donen un aspecte d’arbust, encara que pertany al regne animal. La gorgònia és una colònia d’individus anomenats pòlips que creixen formant estructures arborescents col•locades perpendicularment als corrents per tal d’assegurar l’oxigen i l’aliment a tots els membres de la colònia. Aquestes gorgònies solen ser de color vermell tot i que és freqüent que presentin els extrems de les ramificacions de color groc en major o menor grau. Poden arribar a mesurar 1 m.

BIOLOGIA:
Totes les gorgònies tenen comportament colonial i formen una estructura calcària dura on es protegeixen. Les diferents colònies viuen separades les unes de les altres. S’alimenten de zooplàncton. La seva reproducció tant pot ser sexual ovípara, com asexual per gemmació.
Fotografia esquerra: detall dels pòlips.

HÀBITAT:
Aquesta espècie viu sobre fons durs, sobre roques i pedres en fons fangosos relativament ombrívols on hi hagi corrents marins constants. Es troba a les comunitats de coral•ligen mediterrànies, a partir de 15 o 20 metres.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al mar Mediterrani. Preferentment aigües més fredes del Mediterrani noroccidental.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
A diferència del corall vermell, l’esquelet corni de les gorgònies perd el seu color i fa pudor quan les deixes fora de l’aigua un temps.

OBSERVA:
Els pòlips d’aquesta gorgònia son relativament grans i es poden apreciar els seus tentacles urticants que els permeten capturar el seu aliment, el plàncton.