es ca en fr

Napoleó

Nom científic: Cheilinus undulatus

DESCRIPCIÓ:
El peix napoleó és un peix de grans dimensions, el seu cap està molt desenvolupat, la boca és molt gran i té uns llavis gruixuts i carnosos. Els individus adults són de color verd i presenten una protuberància al front que recorda una gepa. La seva mida màxima és de 2 m i el seu pes màxim de 190 kg.

BIOLOGIA:
És un animal territorial i solitari. Durant el dia acostuma a nedar prop de l’escull sense fer grans desplaçaments, i a la nit busca alguna cova per descansar. Hi ha exemplars de més de 30 anys, es creu que els mascles poden arribar a viure uns 25 anys i les femelles, fins a 32.
És un carnívor que s’alimenta de mol•luscs, crustacis i equinoderms, com les estrelles de mar i els eriçons, que captura amb la seva mandíbula protràctil i tritura amb les dents situades a la part posterior de la boca. Si la presa s’intenta escapar o amagar a la sorra, pot desenterrar-la escopint potents rajos d’aigua. És capaç de menjar preses tòxiques com l’estrella de mar corona d’espines (Acanthaster planci) i peixos cofre.
És un peix ovípar i hermafrodita, les femelles adultes poden canviar de sexe i passar a ser mascles. Quan arriba l’època de reproducció formen grups més o menys nombrosos i realitzen la posta a mar obert.

HÀBITAT:
És un peix que viu als esculls coral•lins, entre 1 i 60 m de fondària.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al Pacífic i al mar Roig.

ESTATUS:
Espècie en perill (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Malauradament, no és gaire fàcil poder veure exemplars adults ja que han estat capturats en excés. Al Japó, per exemple, se’l pesca per les seves propietats afrodisíaques.

OBSERVA:
Per la mida, però també pel seu color, pots saber si el nostre peix Napoleó és un exemplar juvenil o adult. Els joves són de color marronós, però a mesura que es van fent grans, la seva coloració va adquirint tons verds i blaus ben vistosos.