es ca en fr

Netejador

Nom científic: Labroides dimidiatus

DESCRIPCIÓ:
Els netejadors són uns petits peixos amb la meitat davantera del cos de color taronja clar, i la part del darrere, blava. També tenen una franja de color blau marí que els recorre el cos.
La seva mida màxima és d’11 cm.

BIOLOGIA:
Solen ser territorials entorn a una formació coral•lina prominent denominada “estació de neteja”. Anuncien els seus serveis nedant amb un distintiu moviment de dalt a baix. Amb això atrauen peixos de totes les mides que poden demanar els serveis dels netejadors adoptant posicions inusuals: es queden en una posició fixa amb les aletes esteses o en posició vertical amb el cap, cap a dalt o cap a baix. De vegades, els colors dels amfitrions s’atenuen, potser perquè el peix netejador pugui veure amb millor claredat els paràsits. El netejador entra sense perill a la boca dels grans depredadors, que valoren prou els seus serveis com per resistir la temptació de devorar-los.
Es nodreixen dels paràsits externs o dels teixits malalts o danyats d’altres peixos.
La seva reproducció és ovípara.

HÀBITAT:
El netejador viu gairebé en tots els hàbitats d’escull coral•lí fins a 40 m de profunditat.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Indopacífic.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).
CURIOSITATS:
És mimetitzat pels blènnids mossegadors d’aletes: Aspidontus taeniatus. Aquest peix aprofita que els altres el permeten netejar-los, pensant-se que és el peix netejador, i ell els menja petits trossos de pell i carn que els arrenca.