es ca en fr

Salpa

Nom científic: Sarpa salpa

DESCRIPCIÓ:
La salpa és de color platejat amb 10 o 12 franges longitudinals daurades i té l’ull groc. Té una taca negra just a sobre de la base de l’aleta pectoral. La seva mida maxima és de 30 cm.

BIOLOGIA:
Normalment neden agrupats formant moles que es reconeixen fàcilment pel seu grau d’apropament, el seu comportament disciplinat i perquè neden molt juntes. El fet de formar moles és una estratègia emprada per molts peixos com a defensa, i per facilitar la reproducció i la captura de l’aliment.
Són animals herbívors que s’alimenten d’algues que recobreixen les roques i d’herbes, com la posidònia (Posidonia oceanica).
És una espècie ovípara, la fresa o posta d’ous té lloc a començaments de la primavera i finals de la tardor.

HÀBITAT:
La salpa és un peix que viu en aigües somes (poc profundes) que mai es troben per sota de 15 m. Les moles de joves poden alimentar-se en aigües a menys d’1 m de profunditat, on són arrossegades endavant i enrere per l’acció de les onades.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al mar Mediterrani i l’oceà Atlàntic oriental des del golf de Biscaia fins a Sud-àfrica.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
És l’únic animal al Mediterrani que pot alimentar-se de l’anomenada “alga assassina” (Caulerpa taxifolia), que té una toxina, anomenada caulerpina, que la resta d’animals no toleren.