es ca en fr

Tacó

Nom científic: Bothus podas

DESCRIPCIÓ:
Aquesta especie és d’un grup anomenat peixos plans. Els adults es recolzen sobre un dels seus costats i tenen els dos ulls al costat contrari. Les aletes dorsal i anal són llargues i amb molts radis. La part superior (esquerra del peix) o “costat dels ulls” està acolorida de manera que camufla el peix al fons; la part inferior, el “costat cec”, és blanca. La seva mida màxima és de 45 cm.

BIOLOGIA:
Són animals gerenalment solitaris.
S’alimenta de peixos petits i invertebrats, per tant és carnívor.
Té una reproducció ovípara i es reprodueix entre maig i agost. Els ous són pelàgics i eclosionen en uns pocs dies. Les larves són simètriques, igual que en els peixos convencionals, i neden en les capes superiors del mar. Quan assoleixen una longitud d’uns 2 cm comencen a patir una transformació anomenada metamorfosi. Un ull es trasllada per sobre del cap i se situa al costat de l’altre. Alhora, l’aleta dorsal s’estén cap endavant fins al cap, i el cos es torna aplanat. Més o menys al temps que l’ull es trasllada, el peix se’n va a descansar al fons per començar una existència fonamentalment bentònica.

HÀBITAT:
Són peixos que viuen sobre fons de sorra, fangosos o detrítics, des dels 10-15 m fins als 400 m.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al Mediterrani, Atlàntic oriental des de Portugal fins a Angola.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Aquests peixos tenen a la pell unes cèl•lules que contenen els pigments, anomenades cromatòfors, que els permeten canviar de color. En dilatar-se els cromatòfors, els pigments es dilueixen i es fan visibles, apareix la coloració corresponent. En contraure’s el cromatòfor, els pigments es concentren en un agregat central massa petit per ser vist, i l’animal perd, llavors, la coloració. D’aquesta manera, molts peixos poden assolir una coloració críptica i passar desapercebuts als seus depredadors en confondre’s amb l’indret on reposen.

OBSERVA:
El trobes fàcilment? T’has de fixar molt bé en la sorra per poder veure aquest peix ja que es camufla molt bé.