es ca en fr

Tortuga d´orelles vermelles

Nom científic: Trachenys scripta elegans

 

DESCRIPCIÓ:

La tortuga d’orelles vermelles (comunament anomenada tortuga de Florida) s’anomena així per les dues taques vermelles que té al cap, darrere dels ulls. Aquestes taques es van esborrant al llarg del temps. La part superior de la closca té taques fosques i a la part ventral i a les extremitats, uns dibuixos reticulats. Els dits de les extremitats posteriors tenen membranes interdigitals. La seva mida mitjana és d’uns 12 a 20 cm i la màxima, de 40 cm.

 

BIOLOGIA:

La tortuga d’orelles vermelles és un animal d’activitat crepuscular que durant l’hivern realitza una època de repòs.

S’alimenta de petites preses com peixos, capgrossos o crustacis, i d’algun aportament vegetal.
És un animal ovípar molt prolífic que fa diverses postes a l’any d’uns 12 o 15 ous, que la femella enterra en una galeria excavada a la sorra. Els mascles fan una complexa parada nupcial que finalitza amb la còpula dins l’aigua.

 

HÀBITAT:

Aquesta tortuga acostuma a viure a zones pantanoses, de clima tropical i temperat, però s’adapta molt bé a hàbitats diferents al seu.

 

DISTRIBUCIÓ:

És una tortuga originària de la zona sud d’Estats Units però, gràcies a la venda com a animal domèstic, s’ha estès per altres parts del món. A la zona mediterrània s’està estenent ràpidament.

 

ESTATUS:

Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

 

CURIOSITATS:

Actualment hi ha diversos països europeus que n’han prohibit la venda i comercialització, ja que ha estat qualificada com a perillosa per a la fauna d’aquests països.