es ca en fr

Vaqueta Banyuda

Nom científic: Lactoria cornuta

 

DESCRIPCIÓ:
La “vaca de banyes llargues” pertany al grup dels peixos cofre. Se’ls anomena així perquè han desenvolupat una coberta protectora de plaques escamoses grans i gruixudes. Aquesta coberta fa que els peixos cofre adults siguin pràcticament immunes als depredadors, excepte els que siguin més grans. No tenen aletes ventrals, i en el seu lloc poden aparèixer excrescències òssies. Són els moviments de les aletes dorsal, anal i pectorals que els permeten una natació lenta. És de color groc, que pot variar la intensitat segons el seu “estat d’ànim”, amb punts blau elèctric. La seva aleta caudal o cua, creix contínuament durant tota la seva vida i arriba a assolir una longitud igual a la del cos. La seva mida màxima és de 50 cm.

 

BIOLOGIA:
Aquesta espècie és de temperament tímid, solitari i tranquil. Neden lentament i poden arribar a tenir problemes per capturar l’aliment.
Té una alimentació omnívora, és a dir, menja de tot. De vegades picotegen coralls i plomalls de mar.
La seva reproducció és ovípara i fan la posta a l’estiu. La femella pon els ous als fons d’algues.

 

HÀBITAT:
Habita als esculls de corall a uns 10-20m de profunditat. Els exemplars joves viuen en grups en aigües salobres properes a desembocadures dels rius.

 

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Indopacífic: mar Roja, est d’Àfrica, Indonèsia i Japó.

 

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

 

CURIOSITATS:
Alguns d’aquests peixos cofre, s’autoprotegeixen encara més, segregant una substància verinosa (ostracitoxina) a través de la seva pell.

 

OBSERVA:
S’anomena vaqueta banyuda per les dues excrescències que té sobre els ulls que recorden dues banyes.

 

aquari 17 082