es ca en fr

Guia d'espècies

Pingüí de Humboldt

Nom científic: Spheniscus humboldti

DESCRIPCIÓ:
Els pingüins són aus que han perdut la capacitat de volar i tenen les ales transformades en aletes per poder nedar, aquest fet va provocar que en temps antics es pensessin que eren peixos. Tenen gruixudes capes de greix que repel•leixen l’aigua i els aïllen del fred. Posseeixen, també, una gruixuda capa de plomes entre les quals mantenen aire calent gràcies a la calor corporal. El fet de tenir el ventre clar i el dors fosc, constitueix el seu sistema de camuflatge per confondre’s amb la claror de la llum del sol, o la foscor del fons, quan estan dins de l’aigua. Els pingüins joves presenten tot el ventre de color platejat, mentre que els adults tenen el ventre blanc amb una franja negra arquejada.

BIOLOGIA:
Aquestes aus nidifiquen en petites colònies i fan els nius en forats i coves.
S’alimenten de peixos, calamars i petits crustacis que formen part del plàncton. En les seves immersions, el pingüí de Humboldt arriba als 70m de fondària i neda a 45km/h.
Els pingüins són animals monògams, és a dir, formen parelles estables. Tenen una sola parella que conserven durant tota la vida, que construeixen nius, i fan postes de 2 ous que incuben durant unes 6 setmanes.

HÀBITAT:
Habita a costes i illes rocalloses i penya-segats.

DISTRIBUCIÓ:
El pingüí de Humboldt viu al llarg de les costes de Xile i Perú entre els 5 i els 33º de latitud sud.

ESTATUS:
Espècie considerada com a Vulnerable (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Als pingüins, sovint se’ls anomena “pájaro bobo” perquè emeten uns sons semblants als brams dels ases.

OBSERVA:
Què creieu que fa quan frega el bec pel cos? Això ho fan perquè a la base de la seva cua tenen una glàndula que produeix un greix que ells estenen amb el bec sobre les plomes, per fer-les impermeables, d’aquesta manera es forma una capa aïllant que manté aire calent entre la pell i les plomes.