es ca en fr

Anemone de mar comuna

Nom científic: Anemonia sulcata

DESCRIPCIÓ:
Les anemones són invertebrats de color rosat amb aspecte vegetal i amb llargs tentacles que es mouen. L’anemone de mar comuna, també coneguda com a fideus de mar, té dues formes diferents que es diferencien clarament, en l’aspecte extern i l’hàbitat: una forma més petita, amb un diàmetre de 2 a 5 cm, i que viu preferentment sobre parets rocoses ben il•luminades i fons de blocs fins a 5 m de profunditat; i una altra forma, més gran, amb un diàmetre de fins a 15 cm i amb tentacles de fins a 50 cm, també viu en parets rocoses ben il•luminades, però a profunditats entre 3 i 25 m.

BIOLOGIA:
Hi ha diverses espècies animals que viuen en associació amb les anemones, com per exemple, algun peix i alguns crancs. Normalment viuen soles o, a vegades, les trobem en petits grups.
Són animals carnívors que mengen petits crustacis, musclos i petits peixos.
Si les condicions són propícies pot arribar a reproduir-se per partició longitudinal, és a dir, asexualment. També té reproducció sexual ovípara de maig a juliol i presenta sexes separats.

HÀBITAT:
Aquest invertebrat viu sobre roques exposades a la llum, freqüent des de la línia de marees fins als 6 m de profunditat. Es troba amb freqüència massiva en les aigües poc profundes de les badies tranquil•les. Suporta bé les aigües brutes.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba al mar Mediterrani.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
L’anemone comuna, com tots els cnidaris, pot ser molt urticant. Quan es toca amb els dits, les cèl•lules urticants ataquen la pell, però sense perforar-la, fet que els tentacles es quedin adherits als dits. Com que els tentacles es desprenen amb facilitat, hi ha sempre el perill que arribin a una zona més delicada, com ara la cara, el coll, la part interior dels braços, etc., i que causin lesions.