es ca en fr

Botifarra de mar

Nom científic: Holoturia tubulosa

DESCRIPCIÓ:
Els holoturoïdeus tenen el cos allargat i cilíndric amb 3 fileres de peus ambulacrals a la part ventral. El seu cos és tubular, i la boca ocupa l’extrem anterior i l’anus, el posterior. La seva coloració és entre marró i bruna.
Pot arribar a mesurar 25 cm.

BIOLOGIA:
Els cogombres de mar són animals molt simples sense cervell i un sistema nerviós molt difús i, per tant, amb un comportament molt primitiu.
Presenten uns tentacles al voltant de la boca per captar les partícules alimentàries (plàncton) i dirigir-les cap a la boca.
Els sexes dels cogombres de mar són separats però no hi ha cap mena de dimorfisme sexual extern. Excepcionalment hi pot haver alguns casos d’hermafroditisme. L’expulsió dels ous generalment es fa a la primavera i a l’estiu, quan la temperatura de l’aigua comença a augmentar.

HÀBITAT:
És un invertebrat que viu sobre fons sorrencs i fangosos. És freqüent al Mediterrani, des de les aigües superficials fins a grans fondàries.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a tota la mar Mediterrània.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Les holotúries són també conegudes com a botifarres, pitxotes o cogombre de mar. Algunes holotúries poden expulsar per l’anus uns filaments llefiscosos que es formen en els òrgans de Cuvier. Són expulsats com a defensa quan el cogombre és destorbat. Si l’excitació és continuada pot arribar a expulsar el tracte intestinal.