es ca en fr

Peix Escorpí

Nom científic: Pterois volitans

DESCRIPCIÓ:
El peix escorpí presenta algunes de les seves aletes dividides en radis, amb aspecte de plomes, de manera semblant als dracs xinesos. El seu cos té una coloració amb franges verticals marrons i blanques. Algunes de les seves aletes tenen espines amb glàndules verinoses. Aquestes aletes i la seva magnífica coloració ratllada avisen que no se’ls ha de tocar. La mida màxima és de 38 cm.

BIOLOGIA:
La majoria de les vegades neden tranquil•lament, ondulant les seves aletes amb suavitat, fent cas omís dels depredadors, ja que saben que el senyal del seu cos ratllat de color vistós és una advertència de perillositat. Però, si el peix escorpí detecta un petit peix o un crustaci que sembla una probable pressa, pot llençar-s’hi i atacar a la velocitat d’un llamp.
Els peixos escorpí són carnívors depredadors de peixos i crustacis, que van cap a la seva presa i se l’empassen amb la seva boca immensa. Usen les aletes pectorals per acorralar la presa, a vegades, fins i tot, diversos individus alhora.
Són animals ovípars que durant la fresa, la parella de peixos ascendeix als nivells més alts de l’aigua i deixa anar una esfera gelatinosa d’ous.

HÀBITAT:
Normalment viu en esculls llacunars. A prop de la costa, fins a 50 m de profunditat.

DISTRIBUCIÓ:
Es troba a l’Indopacífic.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Aquests peixos usen les seves grans aletes pectorals per acorralar les seves preses.