es ca en fr

Cassola de les moluques

Nom científic: Limulus polyphemus

DESCRIPCIÓ:
El cranc de ferradura o cassola de les Moluques és un artròpode del grup dels Xifosurs (xifos = espasa, ura = cua) que es caracteritzen per tenir una llarga espina mòbil al final del cos. Està considerat un fòssil vivent que ha restat inalterat durant 300 milions d’anys. Tot i que se li diu cranc, està més emparentat amb les aranyes que amb els crustacis. La seva mida màxima és d’1 m.

BIOLOGIA:
Són depredadors que s’alimenten d’altres invertebrats, anèl•lids i sobretot mol•luscs, als quals descobreixen en les seves excavacions a la sorra, se’ls mengen sencers i després en regurgiten les closques i altres parts dures no digeribles. També poden menjar algues.
Quan s’acosta el període reproductor, s’apropen a les platges, particularment a les zones estuàriques, on es reuneixen una gran quantitat d’individus. Per a l’aparellament, el mascle s’enfila al damunt de la femella, subjectant-se al seu dors amb les ungles del seu primer parell de potes. Un cop fora de l’aigua, a la platja, i en la mateixa posició, la femella excava un forat a la sorra i hi deixa els ous, que seguidament el mascle rega amb la seva esperma. Ponen uns 200 o 300 ous que resten amagats a la sorra pel moviment intermareal.

HÀBITAT:
Els xifosurs actuals són espècies del litoral marí, excavadores, que viuen en fons de llims i sorres, generalment entre els 3 i els 9 m de fondària.

DISTRIBUCIÓ:
Viu al litoral atlàntic d’Amèrica del Nord fins a la península del Yucatán.

ESTATUS:
Espècie gairebé amenaçada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
Amb el marge lateral de la cuirassa dorsal excaven a la sorra, ajudant-se d’una manera molt curiosa amb els apèndixs: claven l’agulló al substrat i van movent ràpidament les potes. La seva sang és blava i presenta extraordinàries propietats immunològiques d’interès per a la indústria biomèdica.

OBSERVA:
Saps com es desplaça la cassola de les moluques? Neda en posició invertida, de cap per avall, i s’ajuda amb l’agulló per girar-se quan vol caminar pel fons.