es ca en fr

Milana

DESCRIPCIÓ:
La milana és un peix condricti amb el cos en forma de disc aplanat (deprimit dorsoventralment). El cap té forma de ferradura. Els ulls estan un a cada costat del cap i darrere estan els dos grans espiracles o forats per on agafa l’aigua. És fins a 2 cops més ampla que llarga. La cua és llarga i punxeguda, amb una petita aleta dorsal i dos agullons verinosos. La seva pell és viscosa ja que segrega molta mucositat. La part dorsal és de coloració fosca, mentre que la part ventral és blanquinosa amb la vora de les aletes ventrals marró.
La seva mida máxima és 1.5 m de llargada i 80 cm d’envergadura.

BIOLOGIA:
Té un comportament solitari.
Són animals carnívors que s’alimenten de crustacis, moluscs i peixos que viuen sobre el sòl, els quals busca excavant amb les seves aletes i formant uns forats característics a la sorra. Les dents estan especialitzades en triturar fàcilment les conquilles de les cloïsses i d’altres mol•luscs.
Té una reproducció ovovivípara (incuba els ous dintre de l’úter). El període de gestació dura de 6 a 8 mesos i cada femella dóna a llum entre 3 i 7 cries. Solen repdroduir-se a la primavera i ho fan prop de la costa.

HÀBITAT:
Acostumen a viure a prop de la superfície, i alguns cops salten fora de l’aigua. Tot i que també, les podem trobar en fons sorrencs o fangosos fins als 300 m de profunditat.

DISTRIBUCIÓ:
La milana viu en zones d’aigües temperades i càlides, al Mediterrani i a l’Atlàntic oriental.

ESTATUS:
Espècie no avaluada (segons la llista vermella d’espècies amenaçades).

CURIOSITATS:
T’has fixat com neda? La seva natació és molt característica, ja que fa uns moviments amb les aletes pectorals semblants als de les ales d’un àliga.

 

 

Milana 1 Milana